Tips voor het kopen van een Technics platenspeler

Op zoek naar een tweedehands (Technics) platenspeler maar geen idee waar je op moet letten? Deze gids helpt je verder.
Bekijk aanbod
Welk model moet ik kopen?
De Technics platenspelers zijn er in verschillende modellen, van de originele SL-1200 (uit 1972) tot de nieuwste MK7. Het model wat het beste past bij jou hangt af van een aantal factoren:

  1. Waarvoor je de platenspeler wilt gebruiken
    (DJen of muziek luisteren)
  2. Je budget
  3. De nostalgie-factor
  4. De kenmerken die voor jou belangrijk zijn
Ben je een DJ of een audiofiel?
Ben je specifiek op zoek naar een platenspeler die geschikt is om mee te DJen, kies dan een speler van het model MK2 of nieuwer. Deze hebben namelijk een "Direct Drive" motor, die ervoor zorgt dat een plaat bij het opstarten razendsnel (0.7s bij de MK2) op het ingestelde tempo komt. Dit was toentertijd een revolutie voor Hip-Hop DJs, die het scratchen tot een hoger niveau tilden.

Voor de muziekluisteraar die af en toe een album luistert is dit minder een probleem, maar we raden aan om in ieder geval een model vanaf MK2 aan te schaffen, omdat deze geluids-technisch flink is verbeterd ten opzichte van de MK1.
Wat is je budget?
De prijs van een Technics platenspeler heeft te maken met de populariteit en het aantal geproduceerde spelers. Hoe zeldzamer een speler is, hoe meer deze kost (mits in goede staat).

De MK 1 is vrij zeldzaam maar ook minder populair; de prijs ligt meestal tussen de 500 en 700 euro.

Het meest bekende model is de MK2, die al decennia de standaard is in nachtclubs en bij muziekliefhebbers. Tweedehands is deze voor zo'n 600 - 900 euro te koop, afhankelijk van de staat.

Voor de MK5 en MK7 is dit meestal tussen de 700 en 1000 euro.

Hoe nostalgisch ben jij?
Zoals gezegd is de MK2 het model met de meeste nostalgie, met name onder Hip-Hop liefhebbers. Deze zie je daarom minder snel een MK1 of MK7 model kopen, omdat er simpelweg niet hetzelfde gevoel bij zit. Ben je hier niet zo nostalgisch over, dan zal het budget, staat en kenmerken waarschijnlijk de doorslag geven.
Wat moet de platenspeler kunnen?
Dit is een belangrijk punt. Er is namelijk een groot verschil tussen de MK1 en de MK7 modellen. Waar de MK1 alleen de "basics" heeft en bijvoorbeeld geen pitch control heeft, heeft de MK7 wat nieuwere snufjes zoals reverse playback, instelbare start- en stoptijd en uitneembare kabels. Tussen de MK2 en MK3D, die beide pitch control hebben, zit het grootste verschil in de "pitch reset" knop versus een "dip" op het nulpunt.
Technics SL-1200 MK2 detail shot
Technics SL-1200 MK1
Technics SL-1200 MK7

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Technics platenspeler?

Er zijn een hoop tweedehands platenspelers op de markt, en hoe ouder de modellen zijn, hoe handiger het is om te weten waar je op moet letten om niet een kat in de zak te kopen. Vaak geeft het uiterlijk van een platenspeler al veel prijs van de kwaliteit; zijn er veel diepe krassen, verkleuringen of niet-originele onderdelen? Dan kan het zomaar zijn dat er meer mis is bij de interne onderdelen.

Het helpt ook om meer te weten te komen over de historie van de speler. Heeft deze altijd in een donker zolderkamertje gestaan of in een vochtige kelder of, je mag hopen van niet, een nachtclub?

De Youtube videos hieronder geven je een goed beeld van welke onderdelen je kan testen om er zeker van te zijn dat je een Technics platenspeler koopt waar je nog jarenlang plezier van zal hebben.

Klaar om een Technics SL-1200 te kopen?

Hieronder vind je het actuele aanbod van de beschikbare modellen. Er komen van tijd tot tijd nieuwe platenspelers binnen, dus hou deze pagina in de gaten!

Interesse? Maak een afspraak om een Technics platenspeler te bekijken en testen

Locatie: Amsterdam KNSM Eiland (Oost).
Neem gerust een eigen plaat of naald mee.

Let op: vanwege veiligheid kan er enkel via betaalverzoek of bankoverschrijving worden betaald, deze wordt ter plekke aangemaakt. We accepteren geen cash betalingen.

Verzenden is ook mogelijk binnen de EU.
Platenspelers worden ingepakt in een stevige, goed passende doos met bubble-wrap om alle onderdelen, zodat deze tijdens het transport niet kunnen verschuiven.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.